Tehlike; zarar verme potansiyeline sahip herhangi bir şey. Tehlikeler insana, mala ve prosese etki edebilir; Kazalara ve hastalıklara, ürün kaybına, makine hasarlarına, vb. sebep olabilir.Mesleki risk; bir tehlikeye maruziyet sonucu ölüm, yaralanma ya da bir hastalığın meydana gelme olasılı ğının ve şiddetinin bileşkesine işaret eder.
30/06/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm iş yerlerine risk değerlendirmesi yapılması çalışanlara temel iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verilmesi ve acil durum eylem planı yapılması zorunluluğunu getirmiş bununla ilgili de ciddi denebilecek maddi cezalar ve yaptırımları beraberinde yürürlüğe konulmuştur.
Mesleki risklerin değerlendirilmesinde temel amaç, çalışanların sağlığının korunması ve güvenliklerinin sağlanmasıdır. Risk değerlendirme, işle ilgili faaliyetlerden kaynaklanan ve çalışanlara ve çevreye olabilecek olası zararların en aza indirilmesine yardım eder. Risk değerlendirme aynı zamanda işinizin verimli ve rekabet edebilir olmasına katkı sağlar.
Risk değerelendirmesi özetle aşağıdaki adımları kapsamaktadır:
Risk ve tehlikelerin tanımı
Risk ve tehlike yönetimi
İşletmenizde var olan ve olabilecek risklerin analizi
Risk yönetimi ile ilgili organizasyonun oluşturulması
Uygun risk metodunun seçilmesi ve risk seviyeleri
İş yeri risk kontrol sistemlerinin kurulması
Risk analiz ekiplerinin kurulması
Belirlenen risklere karşı gerekli tedbirlerin ele alınması ve uygulanması
Risk yönetimi için etkin kontrol ve denetim mekanizmasının işletme içerisinde uygulanabilir ve işler olması
Haliloğulları Osgb olarak yapmış olduğumuz hemen hemen her sektördeki sayısız risk analizleri ve konusunda uzman kadromuz ile risk değerlendirmesi,temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve acil durum eylem planlarınızı ilgili yönetmelikler ışığında kurumsal ve profesyonelce yapmayı taahhüt ediyor ve bu çalışmalar ile ilgili bizlerden de görüş almanızı bekliyoruz.